Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Νεοέλληνας... είσαι και φαίνεσαι


Έχει κατακλύσει τους δρόμους, τα σπίτια μας και τις παρέες μας. Ως γνήσιος Μεσογειακός τύπος, του αρέσει η καλοπέραση και ο χαβαλές, και αυτά είναι που του αρέσει να προβάλλει στους "ξένους." Στο εξωτερικό το να είσαι Έλληνας συνήθως λειτουργεί υπέρ σου και γι αυτό άλλωστε το διαλαλείς, αλλά εντάξει... όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε Έλληνες στην χώρα σου, κόψε και κάτι... όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε τι εστί νεοέλλην:
  • Ο καφές δεν είναι απλά ένα αναγκαίο αλλά απολαυστικό ρόφημα που μας βοηθάει να ξυπνήσουμε. Είναι ιεροτελεστεία. Χρειάζεται το τσιγαράκι του, την παρεούλα του, και το κινητό σε αναμονή πάνω στο τραπέζι που τελικά αποδείχθηκε πολύ μικρό για να χωρέσει τα ποτήρια, τα κλειδιά, τα κινητά, τα γυαλιά ηλίου και το τάβλι.
  • Μια πολυταξιδεμένη Γαλλο-Ισπανίδα φίλη μου μου είπε κάποτε: "Πρώτη φορά μένω σε χώρα όπου κάθε φορά που τους λέω ότι είμαι από Ισπανία, πάντα μου επισημάνουν πόσο ίδιοι είμαστε οι δύο λαοί." Έχουμε μεγάλη κάψα να αποδείξουμε ότι μοιάζουμε στους Ιταλούς και τους Ισπανούς (άλλωστε, ο κοινός μας παρονομαστής είναι η Μεσόγειος) επειδή είναι πιο Δυτικές χώρες. Γιατί δηλαδή ντρεπόμαστε να πούμε ότι μοιάζουμε πολύ περισσότερο στους Βαλκανικούς λαούς και στους Τούρκους (πιπέρι!!!);
  • Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, αλλά μόνο για αυτά που μας συμφέρει ("αποκλείεται οι αρχαίοι Έλληνες να ήταν bisexual!!"). Από ιστορία όμως... τίποτα. Μας φτάνει που μας βλέπει ο ίδιος ήλιος που έβλεπε και τον Σωκράτη... Εν τω μεταξύ, όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, τις περισσότερες φορές βρίσκουν ξένους που ξέρουν περισσότερα για την ιστορία μας απ' ότι εμείς οι ίδιοι!
  • Η οικογένεια είναι σημαντική, και καλά κάνει και είναι. Πόσοι από εμάς όμως δεν έχουμε ακούσει την φράση "βάλε κανα μπουφανάκι θα κρυώσεις" μετά τα 20; Πόσοι δεν έχουμε θείες και θείους που χώνουν την μύτη τους παντού;
  • Σπαστικά όλα τα προηγούμενα, θα μου πείτε, αλλά όταν πέρνουμε τις κληρονομιές από τους γονείς είναι καλά ε; Τα παιδιά γνωρίζουν σχεδόν από την εφηβεία τους ποιά από τα σπίτια ή μαγαζιά ή οικόπεδα των γονιών θα γίνουν δικά τους... "Για σας δουλεύουμε, παιδιά μου, για ποιόν άλλον;" Γίνεται σε πολλές Δυτικές χώρες αυτό; Στις ΗΠΑ πάντως, μόλις ενηλικιωθούν όλα τα παιδιά πουλάνε ότι έχουν και δεν έχουν και μετακομίζουν στην Φλόριντα για να φάνε ότι έμεινε!
  • Σε λένε Γιάννη ή Μαρία, ή τουλάχιστον γνωρίζεις τουλάχιστον έναν Γιάννη, μιά Μαρία, έναν Βασίλη κτλ. Βρε μανία να βγάζουν όλοι τους γονείς τους! Καταλήξαμε να φωνάζουμε την φίλη μας "Μαρία" στον δρόμο και να γυρνάνε άλλες 10!

Διάβασε το υπόλοιπο στο www.allthegreeks.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου