Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Τα συστατικά μιας κιτς βραδιάς στα μπουζούκια


Μπουζούκια. Είδος διασκέδασης που μερικοί από εμάς αγαπάμε να μισούμε όσο βρισκόμαστε στην πατρίδα. Μόλις όμως ξενιτευτείς, ξαφνικά ανεβαίνουν στην εκτίμησή σου. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Υπάρχουν και καλά κέντρα διασκέδασης που εντάσσονται στην κατηγορία μπουζούκια. Υπάρχουν όμως και δεκάδες άλλα που υπόσχονται μεγάλες στιγμές σκυλάδικου με περιτύλιγμα μπουζουκιών και εκπτώσεις στην ποιότητα. Όχι όμως και στην τιμή.

Πως τα ξεχωρίζεις:

-- Αυτοί που ανοίγουν το πρόγραμμα τις περισσότερες φορές είναι άφωνοι και πολύ κακοντυμένοι. Βέβαια αν είναι άφωνοι σίγουρα έχουν κορμάρα. Τα κορίτσια παλεύουν να δείξουν συναίσθημα κάνοντας απότομες κινήσεις στα χέρια και κλείνοντας τα μάτια. Γενικώς σφίγγονται. Σφίγγονται τόσο που το μπούστο είναι έτοιμο να σκάσει μέσα από το ασφυκτικό ντεκολτέ και η φούστα ανεβαίνει επικίνδυνα. Τα αγόρια τώρα πια κάνουν και κανά χορευτικό ή ραπάρουν για να ξεχωρίσουν.

-- Κατά κανόνα, τα ρούχα όλων των τραγουδιστών είναι τόσο κιτς και μερικές φορές τόσο over-the-top-trendy που πραγματικά αναρωτιέμαι αν όλοι ψωνίζουν από το ίδιο μαγαζί. Τα φτηνά υφάσματα, τα λαμέ και τα όλων-των-ειδών μπιχλιμπιδια πάνω σε μπλουζάκια, παντελόνια και φούστες κυριαρχούν. Επίσης, το τι γράφει η μπλούζα που τυχαίνει να φοράνε είναι εντελώς άσχετο (βλ. φωτό).

-- Η είσοδος που θα κάνει ο κάθε τραγουδιστής δείχνει και το πόσο καλά πληρώνεται ή το πόσο "όνομα" είναι. Αν μπεί από το πλάι με συνοδεία ορχήστρας είναι σχετικά ασήμαντος. Αν όμως γίνει η μέγα εισαγωγή με φωτισμό σπέσιαλ και κομμάτι της σκηνής να ανεβαίνει, τότε σίγουρα είναι το γερό χαρτί του μαγαζιού.

-- Τα πέταγμα του γαρύφαλλου θέλει τέχνη. Ο τραγουδιστής κλείνει το μάτι καθώς το πετάει πίσω από την πλάτη του τραγουδώντας και χαμογελώντας ταυτόχρονα! Δύσκολη υπόθεση.

-- Το δεύτερο μέρος του προγράμματος είναι προβλέψιμο. Το ρεπερτόριο χιλιοτραγουδισμένο. "Προσευχήηηηη...τα χείλη σου..." και "Μέρα με τη μέρα φεύγω..." και "Ανέβα στο τραπέζι μου κούκλα μου γλυκιά..." και και και.... τα ξέρετε όλοι. Θα μπορούσα να ορκιστώ πως μπορώ να μαντέψω και την σειρά που τα λένε, αν και τα τελευταία χρόνια δεν πηγαίνω και πολύ συχνά στα μπουζούκια. ΑΛΛΑΞΤΕ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ! Έλεος...

-- Αυτοί που βρίσκονται στο μπαρ ή στα τελευταία τραπέζια είναι συνήθως και οι πρώτοι που θα μερακλώσουν και θα σηκωθούν να χορέψουν σε καρέκλες και τραπέζια. Εύχονται να ήταν πρώτο τραπέζι αλλά είτε δεν είχαν τα λεφτά για μπουκάλι, είτε δεν είχαν τον κατάλληλο γνωστό. Τώρα, αυτοί που κάθονται πρώτο τραπέζι έχουν πάει χίλιες φορές στα μπουζούκια επειδή έχουν τα λεφτά ή επειδή έχουν τον γνωστό. Δεν τους πολυνοιάζει, άρα αργούν να μερακλώσουν και να σήκωθουν να χορέψουν (αν σηκωθούν).

-- Το τελευταίο και καλύτερο: λατρεύω τον τρόπο που τραγουδάνε τα ξένα τραγούδια και ειδικά η προφορά με τρελαίνει! Μερικές την έχουν δει πολύ Beyonce και Lady Gaga. Άλλοι πάλι νομίζουν ότι είναι οι νέοι Ρουβάδες.

Μπουζούκια forever!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου